czwartek, 30 sierpnia 2012

Ciasto z Krówką

Potrzebne będą:

Na ciasto:
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zrobić ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Piec ciasto w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 170 - 180 st. C.

Na krem:
  • 0,5  litra kremówki (śmietana 30 %)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 sztuka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Śmietanę ubić, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę.

Polewa:
1 puszka słodzonego mleka, którą należy gotować w kąpieli wodnej przez 3 godziny. Powstałą masę rozsmarować na cieście.

Układać: placek - krem - placek - polewa

Uwaga: bardzo słodkie.

Idealne do kawy :)

Z białek można zrobić bezy.

Smacznego :)